Anglik z charakterem…Young’s Double Chocolate Stout.

Podczas swej ostatniej wizyty w markecie dałem się skusić na wyrób londyńskiego browaru Youngs & Co’s Brewery. W moje łapy wpadł Young’s Double Chocolate Stout. Piwa rodzaju stout to piwa górnej fermentacji typu ale, charakteryzują się  goryczką i ciemną barwą, która pochodzi od mocno prażonych ziaren jęczmienia, używanego do produkcji tego zacnego napitku. O piwach typu stout napiszę szerzej kiedy wezmę na warsztat królów gatunku, czyli Guinnessa i Murphys’a. Co fundują nam Anglicy w pięknej szklanej butelce z fioletową nalepką?

CAM00536

Jak na stouta przystało, mamy do czynienia z ciemnym piwem o bogatym aromacie. Kiedy powąchamy piwo do naszych nozdrzy wpada aromat lekko palonej kawy, trochę słodowych nut i czekolada, zdecydowanie mleczna. Smak to kolejna niespodzianka. Dlaczego? Czasami zdarza mi się mieć do czynienia z piwami, które w nazwie mają „coś” co powinno być wyczuwalne w ich smaku…a tego nie ma, gdzie jest tego nie wiem, może były to tylko pobożne życzenia piwowarów. W tym przypadku otrzymujemy piwo o zdecydowanym smaku, bogatej goryczce, lekkiej kwasowości, akcentach kawy…i czekolady, czyli wszystko się zgadza . Jak dla mnie smak tego piwa wpada w smak deserów kawowo czekoladowych. Wysycenie trunku gazem jest odpowiednie, nie szczypie w język. Piana…cóż, jak dla mnie to jedyny minus tego piwa. Nie jest ona kremowa jak w przypadku Guinnessa ani gęsta, zawiera średnie i duże bąble gazu, ale fakt faktem utrzymuje się do końca.

Piwo godne polecenia, smaczne, aromatyczne o pięknej barwie. Niech nie odstrasza was cena. Lepiej wypić wieczorem jedno pyszne piwo niż czteropak sikaczy. Producent dba o podniebienia konsumentów i delikatnie popycha nas do kosztowania innych wyrobów swego browaru, które są dość powszechne w naszych marketach.

You may also like...